איזו מין הטרדה – הקריקטורה השבועית של עידית
מתוך מַצְרַאוִי – مصراوي , מצרים
ההטרדה המינית (א-תַחַרֻש אלגִ'נְסִי – التحرّش الجنسي) היא שיחת היום במצרים.
הכול החל בפוסטים בחשבון אינסטגרם בדוי שנקרא "משטרת התקיפה" – שֻרְטַת אלאעְתִדַאא' – شرطة الاعتداء.
חשבון האינסטגרם הזה הפך עד מהרה במה לנשים שפרסמו עדויות נגד בחור בשם אַחְמַד בַּסַאם זַכִּי, أحمد بسام زكي.
הבחור הטריד מינית ואנס כמאה נערות ונערים, ביניהן ילדה בת 14 וילד בן 16. הוא גם נהג לסחוט את קורבנותיו.
אחמד, בן ה- 22, בן למשפחה אמידה, שבר את המיתוס שלפיו ההטרדות המיניות מתרחשות רק בשכבות העניות והחלשות של האוכלוסייה במצרים.
ומה הן הסיבות להטרדה המינית?
השיח' עַבְּדאללה רֻשְדִי الشيخ عبد الله رشدي מהאקדמיה המוסלמית "אלאַזְהַר" שבקהיר, כתב בטוויטר שאמנם ההטרדה המינית אסורה, אך הלבוש החשוף של הבחורות מסייע להתפשטות התופעה.
בעקבות דבריו של השיח' החל דיון סוער ברשתות החברתיות.
השחקן המצרי, אסר יאסין – آسر ياسين, האשים את סרטי הקולנוע. מציגים בהם סצינות של מגע מיני בין גבר לאישה ומעוררים את יצר התאווה.
העיתונאית פרידה א-שובאשי – فريدة الشوباشي טענה שהכול באשמת השיח'ים הקיצוניים של התנועה האסלאמיסטית "אלוַהַאבִּיַה" שהגיעו למצרים בשנות השבעים.
הם עסוקים בהפצת דעותיהם החשוכות על לבוש האישה וצניעותה, על כך שאסור לה לצאת מהבית, ועל חובת האישה להתקשט ולהיות גלויה רק לבעלה.
ממשיכה העיתונאית המצרית ואומרת, עובדה היא שבשנות הששים, הבנות במצרים לבשו בגדים קצרים וחצאיות "מיני" וכלל לא הוטרדו מינית.
האם מצרים צריכה לעבור מהפכה תרבותית וחברתית כדי להתמודד עם התופעה המדאיגה הזאת?
ומה בקריקטורה?
הכותרת: ההטרדה…והסיפור נמשך – א-תַחַרֻש..ותַסְתַמִר אלחִכַּאיַה.
ידו של הגבר המטריד נשלחת אל כל הנשים באשר הן ובכל הגילאים. היא לא פוסחת על אף אחת.
היד הגברית נשלחת לגעת בילדה הקטנה, בבחורה הלבושה בחצאית קצרה ללא כיסוי ראש, באישה העוטה חִגַ'אבּ (רעלה) על ראשה ולבסוף היד נשלחת אפילו לקשישה כפופת הגו שנעזרת במקל ההליכה. אין בושה להטריד אפילו זקנות.
בהקשר זה אמרה חברת הפרלמנט המצרי, אַמִנַה נֻצַיְר- آمنة نصير: "ההטרדה המינית לא עושה הבחנה בין הנשים, כולן חוות הטרדה, בין אם הן לבושות בצניעות ובין אם לא…"
הידעתם?
קהיר היא העיר המסוכנת ביותר לנשים בעולם. ההטרדה המינית היא לא תופעה חדשה בחברה המצרית, אך היא הלכה ולבשה ממדי ענק החל מתקופת המהפכה במצרים בינואר 2011. לפי דו"ח של האו"ם מלפני כמה שנים כ- 99% מהנשים במצרים חוו סוג של הטרדה מינית בחייהן.
הטרדה הזויה: שחקן הכדורגל המצרי הידוע עמרו א-סוליה عمرو السولية פרסם תמונה של בתו בת השלוש כשהיא לבושה בשמלה ללא כתפיות. הוא קיבל תגובות קשות על חוסר צניעותה של בתו. הוא החליט לא לשתוק, אלא להגן על משפחתו, ולנקוט באמצעים משפטיים נגד התוקפים והמשמיצים ברשתות החברתיות.
לשבור את מחסום השתיקה: משרד המשפטים המצרי מקדם הצעת חוק, שלפיה תהיה חובה לשמור על סודיות בכל הנוגע לשמות הנשים המתלוננות על הטרדה מינית או על אונס. לנשים רבות אין אומץ להתלונן במשטרה מחשש שמא התלונה תיוודע ברבים, והדבר יפגע בשם הטוב שלהן (סֻמְעַה – سمعة) ושל משפחתן.
עידית בר – מרצה על החברה והתרבות הערבית. מלוות מרצים. חוקרת ובעלת בלוג הקריקטורה השבועית של עידית
וכמעט שכחתי את הפתגם השבועי (שיהפוך להיות דו-שבועי) במסגרת הסדרה "ערבית בקטנה".
הפתגם השבוע כה רלוונטי לימים קשים מבחינה כלכלית, ימי הקורונה.
איך שורדים כלכלית בתקופות קשות?
הפתגם הערבי הקצר והקולע הזה מייעץ לנו לחסוך.
האם זה יעזור?
ألله اعلم – רק האל יודע