מי יציל את הבית שלי
אלימות במשפחה בעיראק. אין חוק שמגן על האישה מפני אלימות

מי יציל את הבית שלי

הקריקטורה השבועית של עידית

מי יציל את הבית שלי – הקריקטורה השבועית של עידית

מתוך אתר עיתון אלמַדַא, גַ'רִידַת אלמַדַא – جريدة المدى, עיראק

יום המשפחה נחגג השבוע, אך האם אפשר לחגוג כאשר יש אלימות במשפחה?

הסגרים, הבידודים והיציאה מהשגרה בשל מגפת הקורונה נתנו את אותותיהם גם בעולם הערבי. האלימות במשפחה רשמה גידול ניכר- אִרְתִפַאע מַלְמוּס – ارتفاع ملموس.

סטודנטיות מעיראק מספרות מה קורה בין ארבעת קירות הבית:

סטודנטית מאוניברסיטת בגדאד התראיינה בעילום שם לעיתון וסיפרה : אני שותקת בכאב ואינני יכולה לפגוע בפרטיות המשפחה – חֻ'צוּצִיַת אלעַאאִ'לַה – خصوصية العائلة. אמי לא מרשה לי לספר. האלימות המופנית כלפיי אולי לא תפגע בי גופנית, אך ההשפעה הנפשית שלה היא  בדיוק כמו רצח- קַתְל- قتل.

חברתה לספסל הלימודים מספרת שאחרי מות אמה, דודותיה מצד אביה הפליאו בה את מכותיהן וגרמו לה לנזק גופני ונפשי כאחד. הצל של האלימות מעיב על חייה ומקשה עליה להמשיך בלימודיה.

סטודנטית אחרת סיפרה שהיא מקבלת בהכנעה את האלימות הנפשית – אלעֻנְף א-נַפְסִי – العنف النفسي והתרגלה לכך, אך היא חיה בחשש מתמיד שיום אחד היא תחטוף מכות שיגרמו לה למוות או לנכות קבועה – עַאהַה מֻסְתַדִימַה – عاهة مستديمة.

באוקטובר 2020 הזדעזעו תושבי בגדאד כאשר מצלמות האבטחה תיעדו אישה שהשליכה את שני ילדיה, בני שנה ושנתיים, מגשר האימאמים – גִ'סְר אלאַאִמַה – جسر الأئمة בעיר. הילדים שילמו את מחיר הסכסוך המשפחתי.

ומה בקריקטורה?

האישה נושאת על גבה השחוח קיר בטון (בטונדה) שעליו כתוב – וַבַּאא' אלעֻנְף אלאֻסַרִי –وباء العنف الأسري – מגפת האלימות במשפחה.

היא מנסה בכל כוחותיה להגיע לחוק להגנת האישה – קַאנוּן חִמַאיַת אלמַרְאַה – قانون حماية المرأة , החוק, בצורת מסכה רפואית לפנים, נמעך תחת הבטון הכבד והיא איננה מצליחה להגיע אליו.

מסתבר שמגפת הקורונה גורמת למגפה אחרת, מגפת האלימות.

 הידעתם?

הצילו!  החוק העיראקי לא מספק הגנה לקורבנות האלימות המשפחתית, כך אומר העו"ד מֻחַמַד גֻ'מְעַה – محمد جمعة המתמחה בתחום זה. בן משפחה שחווה אלימות צריך לגשת בראש ובראשונה לבית המשפט לחקירה ולהגשת תלונה – שָכְּוַא – شكوى לשופט. אח"כ שולחים אותו לתחנת המשטרה- מַרְכַּז א-שֻרְטַה – مركز الشرطة כדי שיגיש הצהרה – אִפַאדַה – إفادة, ולאחר מכן הוא חוזר לביתו.

האם זה הגיוני, שואל העו"ד, שבחורה שסבלה מאלימות מצד הוריה תחזור לחיקם אחרי שהגישה נגדם תלונה?

עידית בר – חוקרת ומרצה על החברה והתרבות הערבית

 

 

אלימות במשפחה בעיראק. אין חוק שמגן על האישה מפני אלימות

שתפו...

גלילה לראש העמוד

"עבודה ערבית"

קורס דיגיטלי על התרבות הערבית

להבין את המנטליות הערבית

את הקודים התרבותיים

את התפיסות והאמונות באסלאם

את שפת הגוף

קורס דיגיטלי שיפקח לכם את העיניים

איך ליצור תקשורת אפקטיבית עם העולם הערבי וערביי המפרץ בעקבות הסכמי אברהם

ולדעת להתנהג נכון במזרח התיכון 

שמונה פרקים

19 שיעורים מצולמים

לצפייה בזמן שנוח לכם

ובמחיר מצחיק

כל הפרטים כאן:

דילוג לתוכן