לחופש נולד – הקריקטורה השבועית של עידית
מתוך עיתון אלעַרַבִּי אלגַ'דִיד , العربي الجديد
"אני בסה"כ צייר. אני לא פושע" כך אמר הקריקטוריסט הירדני המפורסם עִמַאד חַגַ'אג' כאשר שוחרר ממעצר. חַגַ'אג' נעצר למשך חמישה ימים באשמת פגיעה ביחסים עם "מדינה אחות" (שַקִיקָה – شقيقة). הוא פרסם קריקטורה שבה לעג למנהיג איחוד האמירויות על ההסכם עם ישראל.
עם מעצרו החלו פעילים בירדן בקמפיין לשחרורו בשם: אלחֻרִיָה לִעִמַאד חַגַ'אג' – "חופש לעמאד חג'אג'" – الحرية لعماد حجاج .
העיתונאי הירדני, מֻחַמַד שַמַא محمد شما, כתב בטוויטר: המעצר של עִמַאד חַגַ'אג' נוסף לרשימת ההפרות ההולכות וגדלות של חירויות הציבור וחופש העיתונות. חַגַ'אג' מימש את זכותו לאייר קריקטורות ולהביע את דעתו. סתימת הפיות- תַכְּמִים אלאַפְוַאה – تكميم االأفواه ודיכוי קולות הביקורת- א-תַדְיִיק עַלַא אלאַצְוַאת א-נַאקִדָה – التضييق على الأصوات الناقدة רק מחמירים את המצב.
העיתונאית סַלַאם הִנְדַאוִי سلام هنداوي כתבה – "חופש למכחול – אלחֻרִיָה לִלְרִישָה – الحرية للريشة, המכחול אשר חושף את קלונם של הדיקטטורים והבוגדים- אלחַ'וַנָה – الخونة"
חַגַ'אג', הודה לכל מי שסייע לשחרורו המהיר, וציטט שורה מקַצִידָה (שיר) של המשורר הפלסטיני, מַחְמוּד דַרְוִויש, האומרת: "לַא תַעְתַדִ'ר עַמַא פַעַלְת" – "אל תתנצל על מה שעשית" – لا تعتذر عما فعلت. הוא המשיך ואמר: "אנחנו במאה ה-21, האומן בסך הכול רוצה לגרום לאנשים לחשוב. הקריקטורות הן חלק בלתי נפרד מהשיח הדמוקרטי".
האם מעצרו של הקריקטוריסט הירדני אכן היה כתוצאה מלחץ שהפעיל שליט האמירויות על ירדן?
ומה בקריקטורה?
עימות חזיתי בין שני אנשים. מימין עומד השוטר השמן והמדושן, שמייצג את שלטון החוק. יש לו מבט מאיים ושפם. הוא בעל הסמכות והשררה. מולו עומד ללא חת הקריקטוריסט הקטן והפשוט עם העט תקוע על אוזנו. זה העט של הקריקטוריסט או העיתונאי, שמסמל את חופש הביטוי. הקריקטוריסט לא מפחד לחשוב, ואילו השוטר רוצה לכבול אותו באזיקים ולמנוע ממנו את חופש המחשבה והביטוי.
שימו לב שבקריקטורות הגודל כן קובע!
הידעתם?
כינוי חיבה: הקריקטוריסט עמאד חג'אג' מזוהה עם דמות מצויירת שיצר במכחולו שנקראת "אַבּוּ מַחְג'וּבּ" أبو محجوب. אַבּוּ מַחְג'וּבּ הוא ירדני מבוגר עם פנים ארוכות ומקומטות, עיניים גדולות וסנטר עקום. הוא חובש גם כאפיה (כּוּפִיָה) בצבעי אדום-לבן הנקראת שִמַאע' – شماغ. כשהיה בכלא זכה חַגַ'אג' לאהדת האסירים שכינו אותו בשם הדמות המצויירת שלו "אַבּוּ מַחְג'וּבּ". אפילו הסוהר שבא לבשר על שחרורו צעק בקול: "אַבּוּ מַחְג'וּבּ -שיחרור" – אִפְרַאג' – إفراج.
ירדן והאמירויות:סיפור אהבה-שנאה? הגירושין המתוקשרים של הנסיכה הַיַא – هيا, אחותו למחצה של מלך ירדן, משליט דובאי -מֻחַמַד בּן רַאשִד – محمد بن راشد , איימו כבר אז לערער את היחסים בין שתי המדינות. ומה יהיה עתיד היחסים עכשיו אחרי שהנסיך עַלִי, אחיו למחצה של מלך ירדן, סיבך אותו שוב כאשר יצא נגד הסכם הנורמליזציה של ישראל והאמירויות?
האם רק השלטון מדכא את חופש הביטוי? הסופר המצרי – חַ'אלֶד אלחַ'מִיסִי – خالد الخميسي מתייחס לדיכוי החברתי של חופש הביטוי במדינות ערב. חברות שמרניות נוטות להגן על הערכים המסורתיים, הן חוששות מחדשנות ומדעות שונות. הן גם מעודדות התערבות בענייניהם של האחרים ומתיחת ביקורת על התנהגותם או דעותיהם. כך, מדכאת החברה השמרנית בעצמה דעות לא מקובלות. התנהגות זו, לטענתו, מבוססת על חַדִית' – אמרה מפי נביא האסלאם, הנביא מֻחַמַד: "من رأي منكم منكرا فليغيره بيده، فإن لم يستطع فبلسانه، فإن لم يستطع فبقلبه…"- מי מכם שרואה מעשה אסור, שישנה זאת בידו, ואם הוא לא מסוגל אז בלשונו, ואם הוא לא מסוגל אז בלבו…".